Zorg goed voor jezelf
Als een meldingsplichtige instelling echt iets zorgwekkends ziet, kunnen ze altijd de FIU-Nederland extra attenderen op een gedane melding. Zo ook in dit geval. Een meldingsplichtige instelling doet meerdere meldingen over een thuiszorgaanbieder, en neemt contact op met de FIU-Nederland om de transacties onder de aandacht te brengen.
De vrouw in kwestie runt een thuiszorgbedrijf. De instelling waar de vrouw haar zorgfacturen declareert trekt als eerste aan de bel. Daarnaast zien we een verschuiving van de ene bank naar de andere bank. Opvallend, want waarom zou je ineens van bank wisselen? Het blijkt dat bij de ene bank een onderzoek is gestart naar het thuiszorgbedrijf. De vrouw voelt nattigheid en denkt door te wisselen van bank buiten het zicht te blijven. Maar ook deze bank is oplettend, en meldt meerdere ongebruikelijke transacties. Op de rekening zijn voornamelijk inkomsten te zien vanuit zorggelden. Maar de uitgaven zijn nog opvallender. De vrouw besteedt het geld voornamelijk aan dure merkkleding, designertassen, luxe cateraars en dure leasecontracten.
FIU-Nederland onderzoekt de gedane meldingen uitvoerig. Naast het opvragen van rekeningoverzichten, kan er onder andere gekeken worden naar opgegeven belastinggegevens, kadaster informatie en GBA informatie. Zo wordt er een beeld gevormd van een persoon of bedrijf en wordt er gekeken of het verhaal kloppend kan worden gemaakt. Uit het onderzoek van de FIU-Nederland komt onder andere naar voren dat de mevrouw in kwestie geen relevante vooropleiding heeft, een zeer luxe uitgave patroon heeft, een hoog personeelsverloop, zeer hoge winst heeft die niet passend is bij de branche en zeer lage personeelskosten heeft. Genoeg redenen dus voor de FIU-Nederland om de transacties verdacht te verklaren en over te dragen aan ISZW.
Eind van 2021 wordt een doorzoeking bij een woning en bedrijfspand gedaan en wordt de vrouw aangehouden. Er zijn auto’s, een scooter, contant geld, dure horloges en andere luxegoederen beslag genomen. Ook is er op de woning van de vrouw beslag gelegd.
Ook interessant
-
Jaaroverzicht 2024: Bedrijven misbruikt als dekmantel
Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken – dat is een van de verontrustende inzichten uit het nieuwste jaaroverzicht van de FIU. Uit analyses blijkt een grootschalig en georganiseerd misbruik van rechtspersonen. Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil. Deze zorgwekkende ontwikkeling vraagt om een bredere, gezamenlijke aanpak dan het strafrecht alleen.
-
Wist je dat… een ongebruikelijke transactie geen financiële transactie hoeft te zijn?
In Nederland zijn op dit moment 28 meldergroepen verplicht om ongebruikelijke transacties bij ons te melden die mogelijk duiden op witwassen, onderliggende delicten of terrorismefinanciering. Hierbij denk je al snel aan een financiële transactie. Dit is echter niet altijd het geval. In dit artikel lees je hoe het zit.
-
Vereenvoudigd meldformulier voor belastingadviseurs
Belastingadviseurs opgelet: vanaf nu is er voor uw meldergroep een vereenvoudigd meldformulier beschikbaar. Dit formulier bevat alleen nog transactiesoorten die voor uw meldergroep gelden. Voor accountants was al enige tijd een vereenvoudigd meldformulier beschikbaar, dit is nu ook geschikt gemaakt voor belastingadviseurs. Zowel in Nederland als in Caribisch Nederland.