skip to main content
PA NL EN
Caribisch Nederland
Home Kennisbank Onverklaarbare commissiegelden

Onverklaarbare commissiegelden

Een woning en bedrijfspand worden doorzocht door de FIOD: er wordt beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. Drie mannen en een vrouw worden verdacht van (buitenlandse) niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte.

Er worden bij FIU-Nederland de afgelopen jaren meerdere ongebruikelijke transacties gemeld. Zo wordt opgemerkt door een accountant dat er onverklaarbare commissiekosten opgevoerd worden op de jaarrekening. Ook worden er overboekingen naar derden gemeld in het kader van commissiegelden voor miljoenen euro’s en contante opnames gedaan van rond de 100.000 euro. Het vermoeden is dat het exportbedrijf machines verkocht aan klanten in het buitenland, en daar flinke commissie heeft betaald aan verschillende personen en bedrijven om zo orders binnen te halen. Het lijkt er op dat de commissiebetalingen zijn verhuld door op de facturen onjuiste omschrijvingen te zetten. Door de gemelde ongebruikelijke transacties is bij FIU-Nederland het beeld ontstaan dat er mogelijk sprake is van niet-ambtelijke corruptie.

Dan worden er door de bank recent ook nog ongebruikelijke transacties gemeld naar Rusland en Letland. Ook zijn er vastgoedtransacties waarbij er opgemerkt wordt dat deze zonder voorbehoud van financiering zijn, maar is het de makelaar niet helemaal duidelijk waar dit geld vandaan komt. Na onderzoek is het voor de FIU-Nederland genoeg reden om de transacties verdacht te verklaren en over te dragen aan de FIOD. De opgemaakte dossiers zijn voor de FIOD reden om de zaak op te pakken, die dus uiteindelijk leiden tot de inval.