skip to main content
PA NL EN
Caribisch Nederland
Home Kennisbank Te mooi om waar te zijn

Te mooi om waar te zijn

Beleggen en binnen een jaar een rendement van dubbele cijfers? Met dat aanlokkelijke vooruitzicht maakte een Nederlandse belegger vele slachtoffers.

Regelmatig krijgen wij signalen van buitenlandse FIU’s, als zij in hun onderzoek of analyse een link vinden met Nederland. In dit geval werden we op de hoogte gebracht van een Nederlandse rechtspersoon die zich, volgens de betrokken FIU, mogelijk bezighield met beleggingsfraude. Uit analyse door onze analist bleek dat dit vermoeden van de buitenlandse FIU verder onderbouwd kon worden. ‘Wij konden vanuit onze informatiepositie de rechtspersoon linken aan een mogelijke ponzifraude.’, aldus de analist.

Bij deze vorm van fraude, vernoemd naar de beruchte oplichter Charles Ponzi, worden potentiële beleggers gelokt met mooie verhalen over zeer winstgevende producten. ‘Dat kunnen grote bouwprojecten zijn, maar ponzifraude richt zich ook op specifieke nichemarkten waar men in het nieuws over gehoord kan hebben, zoals bijvoorbeeld tropisch hardhout of cryptovaluta.’

In plaats van echt te beleggen in dergelijke producten, gebruikt de fraudeur de inleg van een nieuwe belegger om een eerdere belegger een rendement te geven. Zo wordt de illusie van een winstgevende belegging in stand gehouden en kan een ponzifraudeur relatief lang door gaan en veel slachtoffers maken voordat deze aan het licht komt.

In dit specifieke geval bood de Nederlandse rechtspersoon rendementen van dubbele cijfers binnen een jaar. Helaas voor de beleggers was dit letterlijk te mooi om waar te zijn. Nadat dit dossier verdacht verklaard werd, is het gedeeld met de FIOD die het in onderzoek nam. Inmiddels lopen er, onder regie van Europol, in meerdere landen strafrechtelijke onderzoeken naar dit ponzi-netwerk. Mede dankzij de alerte partner-FIU en de betrokken poortwachter in dat land, kon in ieder geval een klein deel van het buitgemaakte geld uit handen van de criminelen gehouden worden.