Malafide verhuurmakelaardij
De rapportage van de FIU waarop het onderzoek startte, gaf onder meer inzicht in grote contante geldstromen waarmee de makelaar direct of via een tussenpersoon werd betaald voor het verhuren van panden.
u003cstrongu003eVorige week vielen FIOD, politie en ondersteunende diensten 16 woningen en 2 bedrijfspanden in Rotterdam binnen. Er werden tien personen aangehouden. De actie was het voorlopige resultaat van een uitgebreid witwasonderzoek van de FIOD, samen met politie en het Integraal Afpakteam ConfisQ.u003c/strongu003e
Het onderzoek was gestart op basis van transactie informatie over een dubieuze makelaardij. De drie eigenaren van de makelaardij, respectievelijk 23 en 26 jaar oud, werden aangehouden als verdacht van het witwassen van crimineel vermogen. De andere zeven arrestanten werden aangehouden vanwege onder meer bezit van 42 kilogram cocaïne, 150.000 euro in contanten en het voorhanden hebben van wapens. Ook werd beslag gelegd op zeer luxe voorwerpen als designer tassen en horloges uit het hogere segment.
De rapportage van de FIU waarop het onderzoek startte, gaf onder meer inzicht in grote contante geldstromen waarmee de makelaar direct of via een tussenpersoon werd betaald voor het verhuren van panden. Met de betalingen waren vele tonnen gemoeid. Op deze wijze werden de feitelijke huurders afgeschermd terwijl het aannemelijk is dat de eigenaren van het via de makelaar bemiddelde vastgoed geen idee hadden door wie en waarvoor hun panden gehuurd werden.
Een ander deel waren zogeheten spookwoningen waarop geen enkele bewoner was geregistreerd. Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD wordt voortgezet en staat onder leiding van het Functioneel Parket en het Arrondissementsparket Rotterdam.