Beleggingsfraude voor zelfverrijking
Geslepen moet hij wel zijn. Anders lukt het je niet om in korte tijd van potentiële beleggers minstens 4 miljoen euro los te krijgen voor zogenaamde investeringen in tech-aandelen.
In werkelijkheid werd het geld gebruikt om het luxeleven van de jonge fraudeur zelf te bekostigen.
Onze FIU-analist kreeg de bankmeldingen van meerdere ongebruikelijke transacties onder ogen. ‘Al vrij snel had ik door dat dit een serieuze zaak was en dat het veel weg had van een piramidespel.’ Zijn analyses bevestigden dit vermoeden. ‘Er kwam veel geld binnen op de rekening, maar er ging niks uit aan beleggingen.’ Want dat was wat de jonge fraudeur deed, beleggingsproducten in de tech-industrie aanbieden. Overigens zonder dat hij daarvoor de benodigde vergunning had.
Toch vertrouwden mensen hem en stroomde het geld binnen. Wat daarmee gebeurde? FIU-analist: ‘Uitgaven aan dure hotels, dure kleding. De aanschaf van peperdure auto’s.’
De transacties werden door de FIU verdacht verklaard en doorgezet naar de opsporing. Ook bij de Autoriteit Financiële Markt waren ondertussen meldingen binnengekomen.
De FIOD deed onderzoek en doorzocht de woning van de verdachte, die in het buitenland woont. Zelf was hij gevlogen. Inmiddels heeft de FIOD een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd.
FIU-analist: ‘Dit soort beleggingsfraude-zaken hebben mijn interesse, de gewiekste manier waarop het gaat, het boeit me. Het is een geslepen vorm van criminaliteit. Er is geen direct fysiek letsel bij de slachtoffers, maar mensen worden wel voor enorme bedragen gedupeerd. Met uiteraard zeer veel gevolgen voor de slachtoffers. De schade is in alle opzichten dan ook groot. Dat is de reden waarom ik het zo belangrijk vind om deze vorm van criminaliteit aan te pakken.’