AFM, DNB en de FIU-Nederland organiseren een financieel seminar op Bonaire
Op 30 oktober vond er een financieel seminar, georganiseerd door De Nederlandsche Bank (DNB), de Finance Intelligence Unit-Nederland (FIU) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), plaats op Bonaire. Dit seminar richtte zich op financieel toezicht.
Het seminar werd bijgewoond door medewerkers die zich dagelijks bezighouden met klanten, zoals front-office medewerkers, financieel adviseurs en compliance officers van banken, verzekeraars en tussenpersonen. Deze professionals passen in de praktijk de verschillende regels toe waar DNB en AFM toezicht op houden. Zij spelen een cruciale rol in het tegengaan van witwaspraktijken in Caribisch Nederland door het melden van ongebruikelijke transacties bij FIU-Nederland. En zij zorgen ervoor dat Bonairianen goed advies krijgen bij het afsluiten van bijvoorbeeld leningen of verzekeringen.
Het seminar werd geopend door gezaghebber John Soliano, die het belang van integriteit voor Bonaire benadrukte. Gedurende de dag beantwoordden de presentatoren veel vragen en was er volop gelegenheid voor het uitwisselen van kennis en ervaring, zowel tijdens de pauzes als na afloop van het seminar. De deelnemers wilden bijvoorbeeld weten hoe ondernemingen worden beschermd tegen aansprakelijkheid als zij een ongebruikelijke transactie melden bij de FIU. En zij waren ook benieuwd wat er is toegestaan bij het geven van een lening aan consumenten.
De toezichthouders vertelden dat er door ondernemingen op het eiland hard wordt gewerkt om witwassen tegen te gaan en om consumenten op een goede manier te bedienen. En zij benadrukten dat het belangrijk is om alert te zijn op ‘red flags’ en om samen te werken en advies te vragen als dat nodig is. Want zoals de gezaghebber in zijn inleiding benadrukte: de deelnemers aan het seminar staan allemaal in de frontlinie bij het tegengaan van criminaliteit en ondermijning op de eilanden.
Het was een nuttige en leerzame dag voor alle deelnemers én de presentatoren. Ook de FIU-Nederland en de toezichthouders zelf hebben veel geleerd van het seminar en zij zullen dergelijke bijeenkomsten blijven organiseren in de toekomst.
Ook interessant
-
Nog meer oog voor datakwaliteit: wat betekent dit voor u als melder?
Voor effectieve en efficiënte analyses van ongebruikelijke transacties, is datakwaliteit cruciaal. FIU-Nederland gaat hier de komende tijd nog strikter op toezien. Zo kan het zijn dat u (sneller) bericht van ons ontvangt dat wij uw melding (nog) niet accepteren. In dit bericht leest u waarom én wat u dan kunt doen.
-
Scam-alert: oplichters doen zich voor als FIU-Nederland
De afgelopen tijd zijn verschillende organisaties per e-mail en telefoon benaderd door oplichters, die zich voordoen als FIU-Nederland. Ze vragen bijvoorbeeld naar uw ID- of IBAN-nummer. Of ze willen dat u direct geld overboekt. Wees hierop alert. FIU-Nederland vraagt u nóóit om deze gegevens.
-
Multidisciplinaire actie tegen ondermijning
Bij deze controles werden alle aanwezigen gecontroleerd op de juiste verblijfsdocumenten en is er ook gekeken naar signalen van ondermijning.