Kennisbank
Zoek hier naar jaaroverzichten, praktijkvoorbeelden, leidraden of andere informatie.
Casuïstiek
Tussenpersonen, katvangers en schijnbedrijven
Criminelen wassen op tal van manieren geld wit. Zij gebruiken onder meer schijnbedrijven en/of bedrijven op naam van een katvanger. In sommige criminele netwerken zijn daarbij tussenpersonen actief die deze katvangers regelen of de schijnbedrijven helpen oprichten. Dankzij meldingen van ongebruikelijke transacties krijgen we dit steeds beter in het vizier.
Casuïstiek
Zo volgen we meldingen van zorgfraude op
Geregeld vinden er aanhoudingen en veroordelingen plaats vanwege zorgfraude. Zoals in september 2024, toen een vrouw werd veroordeeld voor zorgfraude via haar ‘thuiszorgbedrijf’. En in januari 2025 werden drie verdachten aangehouden voor het witwassen van 1 miljoen euro zorggeld. Vaak begint dit met een melding van een ongebruikelijke transactie bij FIU-Nederland. Wat gebeurt er met deze meldingen?
Casuïstiek
Veroordeling voor witwassen via het Cash Compensatie Model
Een broer en zus gaan jaren de cel in voor het witwassen van opbrengsten uit fraude. Dit deden zij door het vervalsen van facturen in combinatie met het gebruik van crimineel contant geld, dat afkomstig is uit andere vormen van criminaliteit. Deze werkwijze is bekend als het Cash Compensatie Model. In drie jaar tijd werd er ruim 4,5 miljoen euro bijgeschreven op de bankrekening van hun spookbedrijf. In deze zaak merkte FIU-Nederland verschillende gemelde ongebruikelijke transacties aan als verdacht.