Zakkenrollers het haasje...

In de zomer van 2012 werd in het zuiden van het land een vrouw slachtoffer van een zogenaamde “babbeltruc”. De verdachten gingen in samenspel te werk. Terwijl één man het uitgekozen slachtoffer afleidde, rolde de andere man waardevolle zaken. Zo ook bij de vrouw.

Afgeleid door één verdachte, bemerkte zij niet dat haar portemonnee uit de boodschappentas werd gerold. Kort na de diefstal namen de daders met een uit de portemonnee afkomstige bankpas geld bij een geldautomaat op. En dat hadden ze nu net niet moeten doen. Tijdens het pinnen werden ze namelijk door een camera van de bank vastgelegd. 

De rechercheurs, belast met het onderzoek, plaatsten afbeeldingen van de verdachten op het politie intranet, waarna een rechercheur elders in het land de verdachten herkende. Aan de hand van de vastgestelde identiteit werd gezocht naar mogelijke transactie-informatie van deze verdachten in de database van de FIU-Nederland. Dit leidde tot een analyse waarin een netwerk van contacten rond de verdachten kon worden blootgelegd.

De twee zakkenrollers werden aangehouden en verblijven inmiddels in voorlopige hechtenis. De transacties waar meer dan honderdduizend euro mee gemoeid was, zijn, evenals het in kaart gebrachte netwerk, ter beschikking gesteld aan het onderzoeksteam.

De FIU transactie-informatie droeg bij aan de onderbouwing van de omvang van het aantal financiële handelingen van de verdachten, alsook inzicht in de relaties met een netwerk van zakkenrollers van dezelfde nationaliteit.