Waar fout parkeren toe kan leiden

Soms zit het mee en mondt een simpel incident uit in een stevige zaak. Deze keer een zes jaar oude zaak die FIU-Nederland niet eerder publiceerde maar wel meer dan de moeite waard is om de revue te laten passeren. 

Een surveillance van de Amsterdamse politie werd 's nachts bij een verkeersprobleem geroepen. Twee Colombianen en een Italiaan hadden hulp ingeroepen in verband met een parkeerprobleem. Ze konden door een dubbelgeparkeerde auto niet vertrekken. 

Toen de surveillanten in de auto van deze personen een kleine hoeveelheid harddrugs zagen liggen, veranderde dat de situatie. De klagers werden aangehouden en de auto doorzocht. Uit de kofferbak kwam een sporttas tevoorschijn. In de sporttas bevonden zich geen drugs maar wel 900 bankbiljetten van 500 euro. De bijna één kilogram aan vijfhonderdjes vertegenwoordigde een waarde van 450.000 euro. Het geld werd in beslaggenomen en vanwege het aangetroffen bedrag werd de FIU-Nederland bevraagd.

Geen overbodige vraag, zo bleek. Na analyse kon worden vastgesteld, dat alle drie de mannen betrokken waren bij in totaal vijfenzestig wisseltransacties van kleine naar grote coupures, als ook vijfentwintig money transfers naar onder andere Italië en Colombia. De wisselingen van klein naar groot waren, om niet op te vallen, beetje bij beetje bij de meldende instellingen uitgevoerd. De omwisselingen hadden echter toch de aandacht getrokken of waren boven de meldgrens, waardoor de transacties bij FIU-Nederland gemeld waren en de analyse een inzichtelijk resultaat opleverde.

Nader onderzoek leerde, dat alle verdachten in het verleden in het buitenland gedetineerd zijn geweest in verband met cocaïnesmokkel. De meldingen ondersteunden het bewijs voor witwassen. Uiteindelijk leidde het parkeerprobleem tot een succesvolle veroordeling van alle drie de verdachten voor witwassen en werd het inbeslaggenomen geld ontnomen.