Voortvluchtige opgespoord

De man had TBS en kreeg, met het oog op een in het verschiet liggende terugkeer in de maatschappij, af en toe proefverlof. Op een dag meldde hij zich na een proefverlof niet meer aan de poort van de penitentiaire inrichting. Tevergeefs werd contact met hem gezocht.

Ook zijn familie was niet erg mededeelzaam. Kortom, hij was op de vlucht.

De Nederlandse politie heeft al enige jaren een speciaal team om voortvluchtige gedetineerden op te sporen. In dit geval echter, lukte het hen niet de voortvluchtige te lokaliseren. Het team benaderde de FIU-Nederland met de vraag of er wellicht financiële sporen naar de voortvluchtige te vinden waren.

Onderzoek in de database met ongebruikelijke transacties bracht een transactie aan het licht en nadere analyse leerde, dat er door een zus van de voortvluchtige geld was overgemaakt naar België. 

Omdat de identiteit van de ontvanger nog niet met zekerheid vast te stellen was, werd aanvullende informatie bij de melder opgevraagd. Met deze nieuwe informatie kon worden vastgesteld dat de begunstigde inderdaad de voortvluchtige betrof.

De informatie werd verdacht verklaard en overgedragen aan het rechercheteam, waarna korte tijd later de voorvluchtige in een Belgische plaats kon worden aangehouden.

De meerwaarde van deze transactie was, dat door de overboeking de verblijfplaats van de voortvluchtige TBS-gedetineerde kon worden achterhaald. Op andere wijze was het tot op dat moment niet gelukt de man te traceren.