Toeslagfraude

Twee heren en een dame verschenen bij een bankfiliaal en gaven te kennen het volledige saldo van een betaalrekening van de vrouw contant op te willen nemen.

Op de vraag hoeveel er op de rekening stond kon de rekeninghoudster geen antwoord geven. Omdat het enkele duizenden euro's bleek, betaalde de medewerkster het totale bedrag uit en voerde de gebruikelijke handelingen voor het sluiten van een rekening uit.

Bij de evaluatie van het rekeningverloop constateerde de bank vervolgens dat er de dagen voor het opnemen van het totale saldo eerst geld via de geldautomaat was opgenomen.

Per etmaal werd steeds het voor de rekening vastgestelde maximum bedrag opgenomen. Kennelijk vond men dat toch wat lang te gaan duren en had de vrouw zich samen met de mannen aan de balie vervoegd om het resterende saldo op te nemen. 

De rekening bleek uitsluitend gevoed te zijn door de belastingdienst met totaal ruim 10.000 euro aan toeslagen kinderopvang.

Gezien het feit dat er uitsluitend contante opnames volgden was hier vrijwel zeker sprake van toeslagfraude en werden de transacties direct verdacht verklaard en de gegevens van de transacties en betrokken vrouw naar de FIOD doorgeleid om tenminste te voorkomen dat de vrouw opnieuw een mogelijke fraude met toeslagen zou kunnen gaan plegen.