Straffen en afpakken

In Noordwest Nederland startte afgelopen winter een onderzoek tegen een criminele organisatie die zich bezig hield met het rekruteren van vrouwen in Roemenië en Hongarije om in de prostitutie in Nederland te werken.

De organisatie regelde het vervoer en onderdak. Echter, op het moment dat de vrouwen aan het werk gingen was er voor hen geen weg te terug. Ze werden gedwongen om in de prostitutie te werken en te blijven werken terwijl zij hun verdiende geld aan de criminele organisatie af moesten staan.

Het opsporingsteam vroeg FIU-Nederland een analyse in haar bestand uit te voeren. Daarbij bleek, dat verschillende vrouwen kennelijk gedwongen werden onder eigen naam geld van de organisatie naar het thuisland over te maken.

Er werden drie transactiedossiers opgemaakt, verdacht verklaard en ter beschikking van het opsporingsteam gesteld.

In die dossiers werd beschreven, dat 22 personen transacties uit hadden gevoerd, waarbij ruim 80.000 euro gemoeid was.

Door deze dossiers was het team onder meer in staat om slachtoffers te detecteren, waarna aangiftes van mensenhandel volgden.

De verdachten werden recent voor de rechter gebracht. Naast de vonnissen werd de nodige verdachten, mede op basis van de gemelde transacties, ook ontnemingsvorderingen opgelegd. Deze varieerden van €5000 tot € 415.000.

Alle ontnemingsvorderingen opgeteld ging het om een bedrag van €900.000.