Opgelicht via internet

Marktplaats en andere koop- en verkoopsites zijn natuurlijk een geweldige uitvinding om overtollige spullen te verkopen of voordelig zaken waarnaar je op zoek bent, te kopen. Nieuw of gebruikt, de verscheidenheid is enorm. Maar helaas zijn net zoals op straat op deze virtuele markt naast een heleboel bonafide handelaren ook oplichters actief. De ene keer via marktplaats, de andere keer via een gelikte website.
 
Een voordelige aanbieding van electronica deed een koper bewegen geld over te maken naar de opgegeven bankrekening. Het zag er bonafide uit. De naam van de electronica webwinkel klonk betrouwbaar, de specificaties klopten en het bankrekening waar het geld naar toe moest was er eentje van een Nederlandse bank. Toch was het foute boel. De electronica werd niet geleverd en de koper was zijn geld kwijt.
 
FIU-Nederland ontving in de eerste zeven maanden van 2013 al meer dan 300 van dit soort meldingen. Uit onderzoek blijkt dat de bankrekeningen waar het geld naar toe overgemaakt wordt op naam van een katvanger te staan. Katvangers zijn mensen die zich laten betalen voor het gebruik van hun bankrekening of van rekeninghouders die misbruikt worden door de feitelijke oplichters. 
 
De ontvangen gelden worden meestal doorgesluisd naar rekeningen in een ver buitenland. Omdat het vaak om niet al te hoge bedragen gaat laten veel benadeelden het er maar bij zitten, maar alle bedragen bij elkaar opgeteld gaat het uiteindelijk toch om flinke bedragen.
In andere gevallen is er geen sprake van een katvanger maar wordt een onderneming gebruikt om snel en veel te cashen door zich bijvoorbeeld voor te doen als reisorganisator. Tegen de tijd de reis geleverd moet worden is de vogel gevlogen. In dat geval kan het gezamenlijke nadeel oplopen tot in de tonnen.
 
Banken proberen dit misbruik van bankrekeningen zoveel mogelijk tegen te gaan door op dergelijke transacties te monitoren, maar het is evident dat wanneer misbruik wordt geconstateerd de eerste slachtoffers al gevallen zijn.
 
De gemelde transactieinformatie brengt enerzijds nieuwe oplichtingen aan het licht en helpen anderzijds de recherche in op basis van aangiftes lopende onderzoeken meer benadeelden in kaart te brengen en daardoor belastend bewijs uit te bouwen.