Hoe laat is het?

In 2012 kwam een man bij een autodealer en kocht een BMW X5. Ze kwamen overeen, dat de koper in termijnen zou betalen, en zo geschiedde. In een periode van 7 maanden komt de koper in etappes cash betalingen verrichten. Op deze wijze voldeed hij de afgesproken 57.000 euro. Omdat de autohandelaar de wettelijke plicht heeft dit soort transacties te melden, rapporteerde hij de aankoop bij FIU-Nederland. 

Tijdens het onderzoek bleek de koper zeker niet van onbesproken gedrag en kon hij volgens zijn legitieme inkomsten een dergelijke aankoop ook helemaal niet doen.

FIU-Nederland vermoedde dat de auto was aangekocht met crimineel verkregen vermogen en droeg de zaak over aan een afpakteam van de politie.

Het team verrichtte het noodzakelijk aanvullende onderzoek en ging in september 2013 over tot doorzoeking van de woning van de koper. De koper zelf werd niet aangetroffen, maar de meegebrachte geldhond gaf aan dat er in één van de slaapkamers geld zou moeten liggen.

Rechercheurs doorzochten de kamer en troffen in een geheime bergplaats een kleine 40.000 euro aan. Er werd niet alleen geld in beslaggenomen, in het huis werden ook 13 dure horloges aangetroffen en ook die werden keurig verpakt en verzegeld richting politiebureau afgevoerd.

De verdachte weet inmiddels wel hoe laat het is.

De gemelde transactie was de directe aanleiding tot het starten van een opsporingsonderzoek naar witwassen. Het onderzoek is inmiddels afgerond en de zaak zal voor de rechter gebracht worden.