Gat in de markt of gat in de ether?

Een echtpaar en een paar afnemers dachten een gat in de markt te zien. Het echtpaar had kennis gemaakt met het fenomeen van gemanipuleerde kaarten waarmee gecodeerde signalen voor satelliettelevisie gedecodeerd konden worden, zodat tal van programma's gratis beschikbaar vrijkwamen. Normaliter moet een gebruiker voor een dergelijke dienst maandelijks een bepaald bedrag aan een provider afdragen.
 
Nu is er in bepaalde werelddelen een levendige handel in gemanipuleerde kaarten en decoders om zonder betaling zenders te ontvangen.Zo ook In China. In dat land is het een wijd verspreid fenomeen en kan men tal van -ongecensureerde- buitenlandse zenders ontvangen zonder dat er enige betaling tegenover staat. Gemanipuleerde kaarten en decoders zijn er volop te krijgen, maar ook voor buitenlanders via internet te bestellen.
 
Het echtpaar zag een goudmijntje, begon met regelmaat apparatuur in China aan te kopen en bood dit vervolgens via markplaats en andere internetsites te koop aan. Ook werden aan enkele bulkafnemers hele partijen doorverkocht.
De politie kwam hen na verloop van tijd op het spoor en aangehoudingen volgden al snel.Toen het team de FIU-Nederland vroeg hun databestand op hun verdachten te analyseren konden veertien transacties voor een totaal bedrag van bijna 45.000 euro vastgesteld worden. Alle transacties hadden als woonland voor de begunstigden China.
 
Verder onderzoek door de politie bracht nog vele andersoortige transacties aan het licht, hoofdzakelijke contante stortingen op eigen rekeningen en girale overboekingen vanaf de rekeningen van de bulkafnemers. In drie jaar tijd liepen de transacties in de tonnen.
De transactie informatie uit het bestand van FIU-Nederland is gebruikt ten behoeve van de verhoren en werd vervolgens ingebracht in het bewijsdossier voor de zitting.