Een stevig stapeltje bankbiljetten

Drie dames met de Nederlandse nationaliteit, maar woonachtig in een voormalig Oostblokland, arriveerden op Schiphol. Bij controle van hun bagage kwam een kleine 300.000 euro aan contanten te voorschijn. Zij hadden hierover niets gemeld bij douane en hun verklaring over de herkomst van het geld was alles behalve aannemelijk. De dames werden aangehouden voor het witwassen van crimineel geld, waarna op een inmiddels getraceerd verblijfadres in Nederland een doorzoeking volgde.

Bij deze zoeking werd nog meer contant geld aangetroffen als ook de nodige harddrugs. Het onderzoeksteam vroeg de FIU-Nederland op basis van hun bevindingen nader onderzoek te doen in hun ongebruikelijke transacties database. En niet tevergeefs.

Twee money transfers naar een eiland in het Caribisch gebied, waar veel verdovende middelen koeriers vandaan komen, gaf een bevestiging van de verdenking dat de dames betrokken waren bij de handel in harddrugs.

Verder onderzoek leerde dat een familielid van één van de dames, ook woonachtig in het voormalige Oostblokland, al drie jaar eerder een prijzige fourwheeldrive auto in Nederland had aangeschaft en deze contant had afgerekend. Al met al meer dan voldoende gegevens om het onderzoeksteam te steunen in hun waarheidsvinding en gespreksonderwerpen aan de verhoren toe te voegen.