Creatief maar niet slim

Oplichters zijn soms erg vindingrijk bij het tillen van mens, bedrijf of overheid. In het geval van deze meneer was dat ook zo.

Hij adverteerde op internet met het te koop aanbieden van allerlei goederen waarover hij helemaal niet beschikte. Aspirant kopers maakten geld naar hem over maar kregen geen goederen geleverd.

Naast deze praktijken, die bekend staan als marktplaatsfraude, had de man echter nog een andere melkkoe gecreëerd.

Zonder dat het slachtoffer in kwestie het wist, had de oplichter diens identiteit aangenomen.

Hij had de noodzakelijke identiteitsgevens weten te verzamelen en was toen op naam van het slachtoffer zorgtoeslag gaan aanvragen. Dat kreeg hij toegewezen. Vervolgens zorgde hij ervoor dat de belastingdienst de zorgtoeslag naar een bij hem in gebruikzijnde bankrekening overmaakte en niet naar een rekening op de naam van het slachtoffer.

De oplichter mocht dan wel vindingrijk zijn, echt slim was hij niet. Hij liet namelijk zowel de bedragen van de marktplaatsfraude als de zorgtoeslag naar de op zijn eigen naam gestelde betaalrekening overmaken. Toen er een aantal duizenden euro's waren bijgeschreven, kwamen bij de politie de eerste aangiftes binnen en ontdekte de belastingdienst de onregelmatigheden rond de toeslag.

Dat betekende dat de pret voor de oplichter over was, maar het geld wat hij inmiddels geïnd had, was toen al contant opgenomen en uitgegeven.

Een aantal girale overboekingen voor een bedrag van ruim 4000 euro waren als ongebruikelijke transactie gemeld en werden als verdachte transacties ter beschikking van het opsporingsonderzoek gesteld.