Afgeperst of uitgeperst?

De girale overboeking viel bij de bank direct op. Veertig duizend euro van de ene naar de andere privé rekening. Dat kan voorkomen maar deze transactie paste niet het rekeningverloop van de ontvanger. Ook een verklaarbare reden ontbrak. Bovendien werd het bedrag direct na ontvangst in tweeën gesplitst en doorgeboekt naar twee andere rekeningen. 
De transactie werd doorgemeld en FIU-Nederland startte een onderzoek. Ogenschijnlijk was er geen familie of zakelijke relatie tussen beide rekeninghouders en de woonadressen waren ver van elkaar gelegen. De zender bleek, na analyse van zijn vermogen, kapitaalkrachtig genoeg om dergelijke bedragen over te maken. Er was echter geen enkele aanleiding te vinden waarom de van een minimum inkomen levende ontvanger een dergelijk groot bedrag bijgeschreven had gekregen. 
Nadere analyse bracht meer onverklaarbare bijschrijvingen aan het licht en de omstandigheden waaronder, deed vermoeden dat de verzender afgeperst werd. Voldoende aanleiding om het dossier over te dragen aan de politie.
De recherche stelde een nader onderzoek in en constateerde dat de rekeninghouder in kwestie van meerdere mannelijke rekeninghouders met enige regelmaat geld ontving, oplopend tot forse bedragen.
Uiteindelijk werden tien geldovermakende rekeninghouders door de politie gehoord. Allen bleken slachtoffer van afpersing.
De negentienjarige rekeninghoudster die het geld ontving, had met haar vriend een winstgevend plan uitgedacht. Via bepaalde chatsites deed de vrouw zich voor als minderjarig meisje en stuurde na een eerste contact al snel aan op een virtueel erotisch avontuurtje. Bij de sessie praatte ze de nodige mannen volledig uit de kleren, recht voor de webcam. Dat was voor haar vriend het moment om de beelden vast te leggen. 
Vervolgens werden de heren met het beeldmateriaal gechanteerd en moest er betaald worden. Zes van de tien afgeperste mannen hebben uiteindelijk aangifte gedaan. Maar niet de rekeninghouder waarmee dit onderzoek aan het rollen was gekomen. Hij accepteerde zijn verlies van 120.000 euro en liet het gebeuren voor wat het was.
De vrouw en haar vriend werden kort geleden respectievelijk tot anderhalf en drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Daarnaast werd hen een ontnemingsvordering opgelegd van 153.000 euro.